Albert Einstein hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu söyler. Ancak, bu yeteneğimizin gücünü bize en iyi Mevlana hatırlatmaktadır: “Hayalin, değersiz şeyleri altın yapan bir simyadır.”
Size doğuştan bahşedilen yeteneklerinizin ancak % 20’ni kullanıyorsunuz. Geri kalan %80’ni ise tesadüfi bir biçimde kullanmaktasınız. Oysa hayal edip, hayalleriniz doğrultusunda adım attığınızda farkında olmadığınız yetenekleriniz ortaya çıkar.
Bir resim bin kelimeye bedeldir. Bir resim, içerdiği ayrıntılar nedeniyle çok zengin bir veritabanı gibidir. Onun için Mevlana “Gözün bir an için gördüğünü, dil yıllarca söylese anlatamaz.” der. Zihinde canlandırmaya da görselleştirme, zihninizde bir resim oluşturmak demektir. Bu, ne kadar, net ve canlı bir resim olursa o kadar iyidir. Görselleştirmenin anahtarı ayrıntıya inmektir.
Serbest basket atışlarında, bir gruptan her gün fiziksel olarak çalışmaları istendi; diğer grubun ise çalışmasına izin verilmedi. Ancak her gün başarılı basketler attıklarını zihinlerinde canlandırmaları istendi. İki grubun karşılaşmasından galip gelen zihinlerinde canlandırma antrenmanını yapanlaroldu.
Dil edinme hedefini elde edebilecek zamana, yeteneğe ve becerilere sahip olduğunuzu zihninizde canlandırın. Sizin için önemli olan bu hedefe ulaşmak bakımından yapabilecekleriniz de hiçbir sınırlamanın olmadığını düşleyin. Bu hiçbir sınırlamanın olmadığ ımasmavi ve uçsuz bucaksız gökyüzüne bakmak gibidir.
İşin sonunu zihnimizde net bir şekilde canlandırabilmemiz ve heyecanını önceden hissedebilmemiz, bize, o işi nasıl yapacağımızın yollarını da sunar.
Şu zihinde canlandırma uygulamasını hemen yapın:
- Hedef dili çok iyi edindiğinizi, akıcı bir şekilde konuştuğunuzu düşleyin. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz.
- Hedefinizi bir VCD veya DVD izler gibi zihninizde izleyin.
Mevlana’nın « Sahip olduğun ne varsa onların önü, bir istek, bir düşünce değil miydi? » sözünden de anlaşılacağı üzere, her şey zihinde bir düşünce, istek ve hayal olarak başlar ! Sizin dil edinme düşünceniz de öyle başladı.
Zihinde tutulan ve inançla desteklenen her resim, mutlaka gerçeğe dönüşecektir. Öyleymişim gibi hareket eder ve öyle olurum.
Mevlana bakın bunu Mesnevide nasıl anlatmakta:
“Mühendise bak, yere tohum eker gibi gönlüne bir ev yapma fikrinin hayalini kur.
O hayal içten gelir, dışta belirir, bir ev olur. Âdeta yerden tohumların başkaldırdıkları gibi, dışarıya çıkargörünür.
O mühendisin gönlünde kurduğu hayâli, tohum bitirme kabiliyetindeki bir yere ekilmiş, orada yeşermiş bir bitki say.»
Dr. Ergin Ergül