Hukukçu ve Yöneticiler İçin Mevlana Bilgeliği (Türkiye Adalet Akademisi Yayınları)

ÖNSÖZ

 Bizim Mevlana olarak, Batı dünyasının Rumi diye bildi­ği büyük evrensel sufi düşünür ve bilge, çok yönlülüğü için­de aynı zamanda yetkin bir hukukçu kimliğine sahiptir.

Onun eserlerine günümüz sosyal bilimleri perspektifin­den bakıldığında, çağdaş hukuk ve siyaset gündeminin bir­çok konusuna değinildiği görülmektedir. Onun zengin dü­şünce dünyası ve hayatı incelendiğinde, insanlığın günümüz­de karşı karşıya kaldığı birçok sorunun çözümünde hukukçu ve yöneticiler için ilham kaynağı olabilecek tespit ve önerile­ri ile karşılaşılmaktadır.

Onun gündelik siyasi çekişmelerden uzak kalmakla bir­likte, halkın, ve insanlığın sorunlarını adaletsizlik, kötü yöne­tim, ayrımcılık, baskı, şiddet, aşırılık ve yolsuzluk gibi se­beplerle açıklaması ve çözüm olarak, adalet, özgürlük, eşit­lik, sevgi, kardeşlik, birlik, insanlık onuruna saygı, hoşgörü vb. evrensel insanlık değerlerini öne çıkarması, onun engin düşünce dünyasını günümüzün siyasi ve sosyal sorunlarının çözümünde de adres yapmaktadır.

İlk baskısı 2011 yılında yayınlanan ve Mevlana’ya iliş­kin sayısız çalışmalar arasında türünün ilk örneği olarak gö­rülebilecek bu çalışmayı zaman içinde yeni okuma ve araş­tırmalarım doğrultusunda güncelledim ve geliştirdim.

Bu baskının, son dönemde diğer faaliyet alanlarının yanısıra hukuk yayıncılığında da ciddi bir ivme yakalayan Tür­kiye Adalet Akademisi gibi yargı camiasının gözbebeği bir kurum yayınları arasında çıkması, kitabın hâkim-savcılarımızdan avukatlarımıza, çok daha geniş bir muhatap kitleye ulaşmasını sağlayacaktır.

Bu nedenle, hukukçularımızın bir bilge olarak zaten ta­nıyıp sevdikleri Mevlana’dan, aynı zamanda ilham kaynağı bir hukukçu olarak da tanıyıp yararlanmalarına vesile ola­cak olmaları nedeniyle çalışmanın yayına destek veren ve katkı sunan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Sayın Yıl­maz Akçil’e, Başkan Yardımcısı Rıfat İnanç’a, Daire Baş­kanı Ertan Aydın’a ve Hâkim Dr. Merve Altuntop’a teşek­kürlerimi sunuyorum.

Eserin hukukçu ve idareci meslektaşlarıma ve ilgililere yararlı olması ve benzer çalışmalar için örnek oluşturması en samimi arzumdur.

 

Dr. Ergin ERGÜL

Yaşamkent, Ankara, Nisan 2015

İçindekiler Bölümüne Ulaşmak İçin Bu Bağlantıyı İzleyiniz.

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ YAYINLARI – MAYIS 2015

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir